51.2017 Systembolaget

”Det svenska sättet att sälja alkohol är lite annorlunda.”

Systembolaget säger sig inte vilja gå med vinst med denna filmen. Och om de gör det försämrar de folks hälsa…

I filmen har de anlitat en försäljningsexpert från USA, som helt och hållet sänker hela butikens säljstrategi. Butiken vill ju uppenbarligen inte sälja, enligt honom!? Butikschefen, som är en kvinna, försöker försvara och förklara men blir så klart avbruten och utskrattad av den manliga experten.

Jag borde gilla filmen, den är ju lite motsägelsefull. Jag gillar Systembolaget, det är kunnig personal som jobbar där och specialbutiker är unikt idag. Det är väl också det de vill slå fram – kunskapen. Men filmen är ganska blek (precis som deras säljstrategi då…) i sitt uttryck och budskap. Kanske därför jag inte riktigt gillar den. Också klyschig med en man som i vanlig ordning ska ”mansplaina” till ”mindre vetande kvinna”. Det hade kanske blivit roligare om det varit ombytta roller.

Systembolaget behöver inte kämpa så hårt med att gå med vinst heller, de har ju monopol! Även om de nu har det, så levererar de bra kvalitet till ett bra pris ändå. Dock är det trist för de små (vin-)producenter som inte kan eller får sälja sin produkt utanför Systembolaget. De har varken kapacitet eller vilja att vara så storskaliga att kunna leverera till Systembolaget.

#blogg100

5 reaktioner på ”51.2017 Systembolaget

  1. Det finns ju andra varianter på den där filmen också där det är en man som går runt och ger ”tips” på hur försäljningen kan bedrivas och hur kvinnan säger emot. Du har dock rätt i att hon inte är lika högljudd som han. Hade vi tagit det mer seriöst i filmen ovan om det var en kvinna som sa emot?

    1. Varför anses kvinnor vara mindre seriösa, veka och okunniga? Reklamköpare är ibland fega och kör på säkra kort. Det är då reklamen blir klyschig, tråkig och förutsägbar. Börjar vi till och med tro på att det är så – att män är seriösa till exempel – då är det riktigt illa! 🙂

  2. Det här säger något om svensk service överhuvudtaget. Den är ju inte precis i toppklass för att vi inte ska förhäva oss. Jag är inte säker på att jag gillar det amerikanska sättet som i filmen men liiite bättre mottagande är önskvärt. Jag gillar när säljare vill sälja till mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.