#32 Dålig reklam

All reklam som syns är bra reklam…? Reklam som inte syns är dålig?

All reklam som skapar engagemang är av godo. Ja, tyvärr. Ointresse eller likgiltighet är misslyckat ur reklamsyfte. Igår upprördes jag av American Apparels sexistiska marknadsföring. Jag delade och skrev ett inlägg på Facebook. Inlägget hade Genusfotografen Tomas Gunnarsson först lagt ut – han har ju tidigare i år utsett American Apparel till Årets Sexist. Priset de fick var en guldtuttemugg! Och mer publicitet!

Jag tänker inte länka till American Apparels annons, vill inte bidra till mer uppmärksamhet till dem genom fler delningar. Deras strävan är just uppmärksamhet oavsett hur och vad man marknadsför det med. Det är lågt. Det är inget som gör mig som reklamare yrkesstolt.

En annan reklamfilm som stör mig just nu är från Quorn. ”Det smaakar saa gaatt”, säger söt-snygg-vit-blond-ung-tjej i filmen. Just hela hennes utspel är så dåligt så det blir skrattretande icketrovärdigt. Och filmen är väl dessutom dubbad. Varför?

Var det det enda argumentet man kunde pressa ur sig till att välja quorn? Med tanke på hur mycket artificiella tillsatser produkten innehåller kan jag inte ens tycka det alls ”smakar så gott”… Man kan googla på quorn och man får upp diskussioner där det konstateras att quorn i sig inte smakar så mycket. Nä, just det. Konstigt argument således.

Och jag hade faktiskt tänkt att länka filmklippet från Quorn här, men hittar inte filmen på nätet. Litet misslyckande igen för dem ur marknadsföringssynpunkt. Jag kan ju faktiskt inte sprida det… Oengagemang är inte vän med bra reklamkommunikation, som sagt.

Men jag kan gärna dela en artikel som Leif Kajrup också bloggat om: Carin Fredlund skriver bl a ”DET FINNS ALLTID NÅGON SOM BESTÄLLT OCH BETALAT SKRÄPREKLAMEN”. Så visst, det är någon kommunikationsbyrå som producerar reklamfilm etc, men det är någon som betalat dem att skapa den. Som oftast, är det pengarna som styr…

#32.2014 #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.